注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

「蕉」從哪裡來?  

2009-01-16 19:08:50|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

16.01.2009
「蕉」從哪裡來? - 陶杰 - 陶言无忌 「蕉」從哪裡來? - 陶杰 - 陶言无忌 「蕉」從哪裡來? - 陶杰 - 陶言无忌 「蕉」從哪裡來? - 陶杰 - 陶言无忌  

星期四特首曾蔭權喺立法會出席答問大會,一如所料,就遭到激進嘅丐幫社民連三名惡漢連番攻擊,長毛、同埋另一名聲大夾惡人士嘅行為,公眾就一早已經係預料得到,反而係有大嚿之稱嘅陳偉業,當日無端端指罵曾蔭權嘅時候,喺佢嘅座位就出現咗一條巨型嘅塑膠、吹到「脹卜卜」嘅大蕉。

 

呢條大蕉,究竟陳偉業係點樣挾帶入去立法會嘅呢?呢一樣就真係令人百思不得其解,呢條大蕉係用口嚟到「呼呼聲」吹脹,可見當初未脹嘅時候,嗰size好細,一定係好方便陳偉業袋喺個褲浪嗰度,係偷偷地挾帶入去議事堂,一旦情緒激動,鬧到興起嘅時候,嗰支蕉就開始「脹卜卜」,係「卜卜」聲發大,咁呢個時候嗰啲觀眾先至見到,呢支蕉嘅蕉頭不但係未曾割蕉皮,仲赫然印有曾蔭權嘅肖像喺上邊。

 

如果咁都俾陳偉業帶咗呢一條咁危險嘅攻擊性武器入境,咁呢個立法會成班「實Q」就有失職之嫌,當時搜身擺明就知道三大惡人係有攻擊性武器,「實Q」係搜陳偉業嘅時候,搜到佢下身,有無用足夠嘅力度左捏捏,右捏捏,確信佢係無一啲可以脹大嘅攻擊性武器。一條蕉點解突然間咁大碌係可以公然走私運入去議事堂呢?當曾蔭權見到條蕉個size咁巨型,即刻話,佢表示係覺得謙卑。我係佢,不止係覺得謙卑,自卑添喇。

  评论这张
 
阅读(689)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017