注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

奧巴馬太太的聖誕敗筆  

2009-01-02 21:25:34|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

29.12.2008
奧巴馬太太的聖誕敗筆 - 陶杰 - tao-yanwuji的博客 奧巴馬太太的聖誕敗筆 - 陶杰 - tao-yanwuji的博客 奧巴馬太太的聖誕敗筆 - 陶杰 - tao-yanwuji的博客 奧巴馬太太的聖誕敗筆 - 陶杰 - tao-yanwuji的博客 奧巴馬太太的聖誕敗筆 - 陶杰 - tao-yanwuji的博客  

奧巴馬即將上任,候任總統夫人米雪向各界友好發送聖誕卡,但在聖誕卡裏面就唔敢寫「Merry Christmas」(聖誕快樂)呢句說話,而係沿用返美國依家一般左傾人權團體所講,只係講「快樂冬節」(Happy winter holidays),點解呢?因為係美國嘅白人主流已經視慶祝聖誕為一種原罪。係多元文化、多種族、少數民族要共融嘅前提之下,白人恐懼如果太過強調耶穌誕嘅聖誕節,係會令到信奉其他宗教嘅族裔反感。但係呢一種恐懼,就令到佢哋自我審查。

 

前(英國)首相貝理雅入咗唐寧街10號,就第一個唔係聖誕卡寫「Merry Christmas」,佢仲以為好有型,就叫做「Happy winter festival」,結果亦係受到英國保守黨,同埋一啲傳統嘅輿論猛烈抨擊,話佢數典忘祖,出賣咗西方嘅文化根基。

 

估唔到今次奧巴馬嘅太太亦都係「照辦煮碗」,係令人哋覺得有少少突兀,點解?因為恐慌係會冒犯其他宗教嘅人,只不過一廂情願。例如信佛教嘅人,就絕對唔會介意收到一張聖誕卡裏面話「聖誕快樂」,因為佛教、印度教都係講寬容同埋慈悲。對於其他宗教嘅激烈分子,可能係會覺得唔舒服,但係一個普天同慶嘅日子,既然人人嘅主題都係要追求歡樂,點解會有少撮嘅人見到普天同慶嘅開心,自己反而有仇恨之心呢?呢一少撮嘅人擺明就係心理變態,點可以照顧呢啲人嘅狂躁,而犧牲咗主流對於「聖誕快樂」呢四個字嘅發言權,同埋基本嘅言論自由呢?

 

身為美國總統夫人,如果向呢啲所謂政治正確嘅惡勢力屈服,無形中只會令呢個世界嘅未來陷入更大嘅混亂同埋困惑,所以奧巴馬夫人寄發聖誕卡,係聖誕卡裏面,竟然自我刪節咗「Merry Christmas」呢句說話,我認為係新總統尚未上任,顯露嘅一大敗筆。

  评论这张
 
阅读(477)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017