注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

保皇黨曲解籤文小心天遣  

2009-01-31 19:16:26|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

30.01.2009
保皇黨曲解籤文小心天遣 - 陶杰 - 陶言无忌 保皇黨曲解籤文小心天遣 - 陶杰 - 陶言无忌 保皇黨曲解籤文小心天遣 - 陶杰 - 陶言无忌 保皇黨曲解籤文小心天遣 - 陶杰 - 陶言无忌  

啱啱做咗行政會議嘅新界鄉議局主席劉皇發年初二去車公廟求籤,求得一支下籤,呢支下籤到咗今日,我諗全香港三歲嘅「細路哥」都識得背咖喇,床前明月光嘅唐詩都未必有咁熟,就係「君不須防人不肖,眼前鬼卒皆為妖,秦王徒把長城築,禍去禍來因自招。」

 

嗰支籤文就經廟祝、專家權威解讀,就係叫做:「內有家鬼,自身不安,家宅不吉,求財不遂。」就係要勸喻特首曾蔭權知人口面唔好不知心,表面上對佢,好多人恭恭敬敬,但是實際上有人陽奉陰違,暗中向北京「阿爺」打小報告。呢支籤文好明顯就係警告曾蔭權、同埋特區政府,但係到咗一啲人手裏面就是曲解,就話呢支籤,其實係俾我哋一個好大嘅警告同埋提示,即係話要市民團結,有和諧社會,我哋就可以共度難關。所謂「我哋」,就即係香港納稅人同市民,我哋一啲都無問題,不過車公話係特區政府有問題,因為呢幾句籤文好清楚,裏面係講到秦王築長城,有主角、有動作、有埋背景,「君不須防人不肖」,「君」係指君主個君,秦王亦係皇帝嗰個秦王,同香港六百萬市民毫無關係,所以千祈唔好射歪,話車公呢支籤係俾所謂「我哋」一個好大嘅警告同埋提示,呢支籤同我哋無關。

 

一啲政黨想話保皇,淡化呢個車公嗰支籤嘅效應,對於籤文內提及內有家鬼,佢哋就認為,每個家庭都有不同嘅意見,咁就無疑係對車公神明嘅極大侮辱,因為內有家鬼,睇上下文,明明係指特區政府,同香港六百萬市民千家萬戶嘅家庭和諧毫無關係。所以,所謂大家和充共濟、搞好經濟之說,完全係一啲保皇嘅廢話同埋言論。呢啲說話,香港人嘅智商唔低係唔會信嘅,講出嚟係廢話事少,不過曲解車公神明嘅意思就非常之重大,如果係咁,真係小心天譴吖!

  评论这张
 
阅读(569)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017