注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

世界需要美國做世界警察   

2009-01-05 20:15:04|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
05.01.2009
 
2009年無可否認美國嘅勢力將會衰退,但係相反,唔好講話金融市場,美國呢一個經濟龍頭如果一沉,全世界瓣瓣都唔掂,就算係國際外交,美國呢個「世界警察」一旦無力,嗰啲蛇蟲鼠蟻同埋豺狼虎豹,紛紛就爬哂出嚟搵食。
 
俄羅斯、北韓、仲有南亞半島,印度同巴勒斯坦嘅對抗,另外仲有阿富汗、伊拉克、拉登殘餘勢力,再加埋巴勒斯坦加沙地帶以色列空襲事件,凡此種種顯示,美國呢個「世界警察」影響力如果走下坡,世界更加無和平,呢啲係同一啲左傾分子所夢想嘅,似乎就完全相反。
 
好多人幸災樂禍認為,美國無資格、亦都無能力做「世界警察」。好喇,宜家得償所願,美國唔做「警察」,咁其他有乜嘢具有道德力量嘅國家可以填補呢個真空?係俄國、中國、印度定係北韓呢?又或者係伊朗係呢個時候應該乘勢而起,打住一支伊斯蘭原教旨主義嘅義旗稱霸世界,至少都雄霸中東,將人類嘅文明拉返後三幾百年。
 
凡此種種都顯示,2009年美國需要繼續做一個強而有力嘅「國際警察」,無咗呢個「警察」,人類嘅前途更加陰暗,世界嘅命運更加坎坷。你鍾意又好、唔鍾意又好,60億人類嘅命運係同美國嘅國力絲絲相扣、息息相關。
 
2009年美國呢一個「大阿哥」嘅實力,有少少搖搖欲墜啫,就已經度度都係火頭。旨意美國唔做「世界警察」,然後世界各國自己去協調,呢個係一個一廂情願嘅幼稚夢想。正因為好多有野心嘅邪惡霸權見到美國走下坡,就以為自己掂,蠢蠢欲動、就躍躍欲試,想話填補美國留低嘅真空,但係美國「世界警察」雖然幾十年來,有啲所作所為係令人不敢恭維,但係始終佢維護民主自由。自由神像所代表嘅人權平等嘅理想,係一種普世價值觀,呢個普世價值觀係會促進人類世界嘅幸福。如果美國唔做「世界警察」,想下,兩害相權,究竟取其輕定係取其重呢?
 
2009年我就寧願美國繼續做「世界警察」,做埋落去,而且唔只一年,仲要做十年,甚至50年或者100年。
  评论这张
 
阅读(636)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017