注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

食人肉是甚麼心理  

2009-01-07 18:22:04|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

07.01.2009
食人肉是甚麼心理 - 陶杰 - 陶言无忌 食人肉是甚麼心理 - 陶杰 - 陶言无忌 食人肉是甚麼心理 - 陶杰 - 陶言无忌 食人肉是甚麼心理 - 陶杰 - 陶言无忌  

廣東番禺發生六歲女童被綁架,後來涉嫌屍骨無存,原來係畀人捉咗去劏咗嚟食嘅事件。

 

人食人,英文有一個專字叫做Cannibalism,係西方嘅一啲探險家同埋傳教士幾百年來走去非洲,勘探新嘅社會,結果發現嗰度啲部落捉咗啲人嚟食。Cannibalism就係指食人肉嘅行為,本身就並無任何道德批判嘅意義。因為係非洲好多黑人嘅部落相信,佢哋兩者之間發生呢啲戰爭同埋仇殺,係鍾意將對方嘅俘虜嘅肉割咗落嚟食,因為佢哋相信食咗敵人嘅肉之後,敵人嘅靈魂就唔會返嚟搵佢。

 

係20世紀嘅現代社會,烏干達領袖阿敏(Idi Amin)同埋中非自稱係皇帝嘅博卡薩(Jean-Bédel Bokassa),都有食人肉嘅習慣,兩個人都將一啲異見分子殺咗,然後將佢哋嘅肉放係雪櫃。尤其係中非呢一位自稱皇帝嘅博卡薩,佢食人肉嘅行為,當時竟然係受到歐洲一個大國家,法國總統載施庭(Valéry Giscard d'Estaing)嘅包庇同埋縱容。由於中非共和國以前係法國嘅殖民地,所以載施庭總統就將博卡薩總統視為自己嘅好朋友。

 

博卡薩當政期間,不但係吃人肉,而且仲規定全國嘅中、小學生嘅校服一定要印上佢自己嘅肖像。另外,佢所住嘅宮殿裏面個寶座亦係用純嘅黃金打造,後面有一隻伸開兩翼嘅禿鷹。博卡薩皇帝後來終於死亡,但係佢死之前就成為一個基督徒,聽講仲有對佢食人肉嘅行為有懺悔之意。

 

之所以講食人肉,完全係因話提話,因為食人肉係人類學上,亦都有一個研究嘅課題,到底係乜嘢心理呢?點解會發生係最富殊嘅廣東珠江三角洲呢?呢個問題就真係請中國觀察家多多發表下佢哋嘅高見。

  评论这张
 
阅读(651)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017