注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

從元宵說中國文化  

2009-02-11 20:59:12|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

10.02.2009
從元宵說中國文化 - 陶杰 - 陶言无忌 從元宵說中國文化 - 陶杰 - 陶言无忌 從元宵說中國文化 - 陶杰 - 陶言无忌 從元宵說中國文化 - 陶杰 - 陶言无忌 從元宵說中國文化 - 陶杰 - 陶言无忌  

琴日就係中國傳統嘅元宵佳節。元宵節又名情人節,點解有情人呢?因為以前過元宵係有一個花燈會,花燈就係街邊嘅兩邊,啲人張燈結彩,整一啲靚嘅燈籠,咁點解會變咗情人呢?因為啲燈靚,所以以前啲富家小姐就拖住啲丫鬟出嚟借賞燈為名,結識男子為實,所以元宵節係中國最古老嘅情人節。但係,由於中國嘅男女關係受制於儒家,男女授受不親呢啲戒條,所以唔敢宣諸於口。對比起2月14日西洋嘅情人節嗰一日,如果你鐘意嗰個對象,不妨大大膽送支玫瑰花、送排朱古力、送張情人卡向佢宣示,一動一靜,係呢個中西文化之間,就真係顯現到一個好大嘅差別。

 

元宵節因為有燈市,所以又有燈謎。燈謎係一種古老嘅中國文化習俗,最重要嘅就係係個謎面嗰度,要有一種逆向嘅思考同埋一種豐富嘅聯想力,先估得到個謎底係邊個。例如我自己創作一個燈謎就叫做「世民死於30歲」,估係估邊個呢?估一個特區政府高官嘅芳名。世民即係李世民,死於30歲,咁呢個謎底就係唐英年,因為李世民係唐朝嘅大皇帝,而英年就即係大吉利是講句,早逝咁解。

 

呢句燈謎純粹係出於講笑,並無對司長不敬之意,只不過係攞嚟說明中國文化,可大可小,可高可低,可以用嚟作詩、作詞、作對聯,亦都可以用嚟創作燈謎,刺激獨立思考同埋想像力創意。

  评论这张
 
阅读(493)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017