注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

達爾文、佛諾依德、愛恩斯坦三大高手   

2009-02-17 22:37:44|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

17.02.2009
達爾文、佛諾依德、愛恩斯坦三大高手  - 陶杰 - 陶言无忌 達爾文、佛諾依德、愛恩斯坦三大高手  - 陶杰 - 陶言无忌 達爾文、佛諾依德、愛恩斯坦三大高手  - 陶杰 - 陶言无忌 達爾文、佛諾依德、愛恩斯坦三大高手  - 陶杰 - 陶言无忌  

本星期,係《進化論》嘅生物學家達爾文二百歲嘅冥壽。達爾文二百歲冥壽係歐洲同埋美國係一件盛事,不但英國嘅BBC特登係拍咗一套記錄片紀念佢嘅成就,而且係西方嘅傳媒討論呢一位偉人,佢生前同埋死後對人類嘅貢獻,亦都係非常之熱門。

 

其實,達爾文係一個好受誤解嘅生物學家,有好多人以為佢係第一個公開挑戰《聖經》裏面創世記嘅學者,其實就唔係。因為早在1859年,佢發表《物種論》之前,好多維多利亞嘅學者,包括英國著名嘅地質學家李爾,就已經係質疑過《聖經》裏面講上帝係用七日創造世界同埋萬物嘅呢種說法。

 

係19世紀,其實有好多學者就已經出現一種「反神權」嘅思想,而達爾文從來無講過佢反對上帝。達爾文提出嘅《進化論》比起當代好多人,其實係屬於溫和嘅嗰一派,佢亦都無話呢個世界無神,否定上帝嘅存在。達爾文嘅《進化論》只不過係提出,係任何討論到宇宙同埋生命嘅設計嘅時候,上帝唔係惟一同埋必然嘅答案,因為咁,佢就成為一個二百年來都備受爭議最大嘅學者。

 

達爾文、弗洛伊德同埋愛因斯坦,被視為係現代三大智慧啟蒙之父。三大高手,佢哋嘅思想同埋學術成就,究竟邊個高,邊個低呢?或者佢哋不能夠相互比較,因為達爾文係着重外在嘅世界物種嘅變化,而弗洛伊德就發現咗人內在嘅心理世界,而愛因斯坦就對於人嘅外同埋內都不感興趣,超越咗人,而且將佢嘅視線係投向太空,同埋過去或者未來。所以呢三大高手華山論劍,或者愛因斯坦就係「東邪西毒」、「南帝北丐」之外嘅一個「中神通」,或者係武功最高嗰個都唔定。

  评论这张
 
阅读(701)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017