注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

一百萬零一夜男主角平步青雲睇造化  

2009-02-24 23:31:37|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

24.02.2009
一百萬零一夜男主角平步青雲睇造化 - 陶杰 - 陶言无忌 一百萬零一夜男主角平步青雲睇造化 - 陶杰 - 陶言无忌 一百萬零一夜男主角平步青雲睇造化 - 陶杰 - 陶言无忌 一百萬零一夜男主角平步青雲睇造化 - 陶杰 - 陶言无忌  

奧斯卡電影金像獎揭曉,最佳電影同埋最佳導演都係由大熱門《一百萬零一夜》呢齣戲嘅前台、幕後嘅人員奪得,尤其係片中呢個18歲嘅男主角柏塔爾(Patel),今次係大出風頭。佢係印度裔人,出生係倫敦嘅北部,所以英語特別流利。

 

本來個導演千揀萬揀,揀咗好多人做男主角,好多印裔,而且有歌舞根底嘅男士走嚟應徵做呢套戲嘅男主角,都被認為係不適合,因為佢哋身材太結實。而導演貝爾(Danny Boyle)就話佢想搵一個奀挑鬼命,真係出生係印度孟買貧民區,好似營養不良嘅少年人做呢個角色。結果柏塔爾就中選,原來佢天生不但相貌平平,唔係特別靚仔,而且仲有「雞胸」添,「雞胸」即係前面嗰兩舊胸骨係向前尖特起,跟住仲瘦到好似以前嘅新馬仔咁,反而導演認為咁樣係夠現實,於是佢今次就一舉成名。

 

柏塔爾做咗呢齣戲之後,嘩,宜家一夜變成萬千寵愛在一身,但係佢係北倫敦嘅一啲鄰居同埋學校嘅死黨,仲叫佢花名叫做Big ears,叫做兜風耳。咁呢一位兜風耳大哥,今次亦都昂首挺胸出嚟話,佢話我仲係我,兜風耳無乜嘢唔見得人,你睇下宜家世界上最權力嘅人——美國總統奧巴馬都係一對兜風耳,佢話佢係屋企仍然係以自我本色出現,包括嗰間房從來唔摺被、唔執拾,同埋食完飯唔做家務,畀佢阿媽話唔肯幫手洗碗,同埋令佢嘅家姐覺得佢十分頑皮,同埋好討厭。

 

柏塔爾雖然今次話就話自己做番自我,但係已經借呢齣戲就搭上咗片中大佢幾歲嘅印度名女模特兒女主角,呢位女主角仲因為佢而掟咗自己本來嘅男朋友。灰姑娘嘅故事不但係片中,而且係戲外嘅現實,呢位印度哥仔會唔會腳踏實地,定係從此平步青雲飄飄然呢?咁就睇下佢自己命運嘅造化,同埋人性嘅定力。

  评论这张
 
阅读(483)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017