注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

藝人私生活不緊要  

2009-03-16 19:48:30|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

16.03.2009
藝人私生活不緊要 - 陶杰 - 陶言无忌 藝人私生活不緊要 - 陶杰 - 陶言无忌 藝人私生活不緊要 - 陶杰 - 陶言无忌 藝人私生活不緊要 - 陶杰 - 陶言无忌  

女藝人接受飯局訪問,向公眾表示悔意,希望香港人畀多個機會佢,以便可以復出。對於一個藝人,如果喺私生活方面唔檢點,呢方面嘅陰暗面訴諸於公眾,使唔使煞有介事出嚟,叫社會畀多個機會佢呢?

好多年前,英國嘅男明星曉格蘭(Hugh Grant)曾經私底下喺倫敦夜晚黑揸住架車向一個黑人妓女路邊兜搭,即時衰正,畀差人拉咗入差館,仲影咗嫌疑犯嘅相,即係企喺個相機前面揸住個牌,後面一畫畫,五尺四、五尺五嗰種相,就畀哂報紙全部登哂出嚟,於是曉格蘭當街嫖妓嘅醜聞就全球曝哂光。

曉格蘭當時有無喺倫敦開番個記者招待會向世界嘅觀眾表示致歉,就叫各位畀多個機會佢呢?無,因為唔需要交代。跟住只要有一個好劇本、一個好導演,去拍番一套叫做《真的戀愛了》,喺戲裏面,佢仲做英國首相兼浪漫情聖添。所以有一套好嘅電影,唔使開記者會,喺公眾面前聲淚俱下,自然就可以洗底。

一個卓越嘅藝人同埋明星,你啲私生活點樣荒唐都好,公眾係會原諒,只要有好作品攞出台面,因為藝人、明星,藝術就係生命,如果無咗藝術,生命就空洞;無好作品,前前後後無幾首感動人嘅歌,就算衰咗喇,叫人畀個機會你,咁係畀乜嘢機會呢?呢一樣就係香港影視界一種結構性嘅蒼白問題。

唔好唔記得,曉格蘭當眾夜晚黑喺街度向黑人妓女兜搭呢個醜聞嗰個哄動性,絕不下於話影咗啲相畀人放咗上網,但係對於一個演員泰山崩於前而色不變,到今日睇番曉格蘭呢一個英國小生,除咗發現佢喺銀幕上多咗兩條皺紋之外,又有幾多個記得十幾年前,佢當年喺倫敦黑夜向呢一個黑人妓女問價呢?

  评论这张
 
阅读(468)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017