注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

伊利近街應改名蔡銘超街  

2009-03-06 19:31:21|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

04.03.2009
伊利近街應改名蔡銘超街 - 陶杰 - 陶言无忌 伊利近街應改名蔡銘超街 - 陶杰 - 陶言无忌 伊利近街應改名蔡銘超街 - 陶杰 - 陶言无忌 伊利近街應改名蔡銘超街 - 陶杰 - 陶言无忌  

佳士得拍賣行係法國巴黎拍賣圓明園兩件獸頭嘅事件,就令呢個所謂火燒圓明園嘅歷史事件再次受到關注。當年,下令火燒圓明園嘅係一個叫做額爾金(Lord James Elgin)嘅英國外交官,佢係駐中國嘅high commissioner,即係話宜家嘅翻譯就叫做專員。佢本來就唔係當兵,不過係英國級別最高嘅外交官。當時係佢決定要火燒圓明園,變咗將呢個決定就話番畀當時嘅英國首相巴麥尊(Lord Palmerston)聽,巴麥尊聽到就覺得咁嘅手法會唔會激咗少少呢?但係所謂將在外,君命有所不受,於是維多利亞女王同巴麥尊都拎歪面,就任由額爾金放火。

 

講到呢個額爾金,嘩,犀利喇,講番佢嘅英文名加埋香港嘅譯名,個個都知佢係邊個,宜家住係半山,堅道行過啲,果條叫做伊利近街(Elgin Street),嗰個伊利近就係額爾金。我就唔係好明,當你特區政府係度推行梗愛國教育,個個都係度重溫緊火燒圓明園嘅時候,點解伊利近街係要以一個當年也製造國恥嘅英國外交官嘅名嚟做街名呢?Lord Elgin點解今日會成為Soho一個高等華人雲集,名牌食肆,唔係話普通茶餐廳賣豬皮、魚蛋嗰啲,而係意大利菜、法國菜雲集嘅Soho嘅一個尊貴嘅地方,而青史留名我就唔知喇。

 

或者經過呢個所謂國寶事件拍賣之後,特區政府向「阿爺」表忠,表示自己愛國,應該就發起將伊利近街改名,改叫咩名呢?梗係以大鬧佳士得,舉手投咗標又唔肯放款,擺明以賭白頭片嘅形式,伸張民族大義嘅呢個廈門富商蔡銘超以佢嘅名嚟做街名,伊利近街就唔好叫喇,改名廈門話蔡銘超街,咁咪夠哂愛國爆燈囉。

  评论这张
 
阅读(335)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017