注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

火燒圓明園3之歷史小插曲  

2009-03-06 19:44:22|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

05.03.2009
火燒圓明園3之歷史小插曲 - 陶杰 - 陶言无忌 火燒圓明園3之歷史小插曲 - 陶杰 - 陶言无忌 火燒圓明園3之歷史小插曲 - 陶杰 - 陶言无忌 火燒圓明園3之歷史小插曲 - 陶杰 - 陶言无忌  

1860年,英、法聯軍火燒圓明園嘅事件,係今日中國歷史嘅教科書就係講火燒圓明園嘅結果,聽鄭少秋嗰首流行曲,都係將個原因按下不表。點解火燒圓明園呢?琴日兩日都講過喇,咁今日講一個插曲,就係英國決定火燒圓明園,法國就想燒紫禁城,結果拗嚟拗去英國佔上風。

 

係火燒之前,呢個額爾金,呢個駐中國嘅英國最高專員就喺北京城牆就貼上告示,講明邊一日幾時燒,同埋勸喻北京嘅市民唔好行埋去。結果,當時嘅北京人係度睇,睇完個告示個個唔係冷漠就「笑騎騎」,點解?第一,裏面個告示唔知搵啲乜嘢師爺寫嗰啲三流嘅:「如要停車,乃可在此」嘅中文,嗰啲北京人笑英國人中文不通;第二,個個都覺得嗰時太平天國作亂,遲早都打入嚟北京,一入北京,你英國唔燒改朝換代,喂,以前呢個劉邦、項羽推翻秦始皇都係一把火燒咗阿房宮,咁你唔燒,到時太平軍都會燒,所以覺得無所謂。

 

結果圓明園就如期咁一把火燒咗,第一次就唔係燒哂,跟住幾十年來嗰啲太監、當地啲盜墓賊就不斷走入去偷嘢,今日咪變咗宜家一片破敗嘅風景。

  评论这张
 
阅读(592)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017