注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

成龍唯權論未嘗不可繼續探討   

2009-04-21 11:45:33|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

21.04.2009
成龍唯權論未嘗不可繼續探討  - 陶杰 - 陶言无忌 成龍唯權論未嘗不可繼續探討  - 陶杰 - 陶言无忌 成龍唯權論未嘗不可繼續探討  - 陶杰 - 陶言无忌 成龍唯權論未嘗不可繼續探討  - 陶杰 - 陶言无忌  

巨星成龍博士喺海南嘅博鰲論壇一番說話,就震驚全球嘅華人社會,除咗中國大陸,因為依段新聞喺上面就封鎖消息。成龍話,佢唔知道而家自由好定係唔好,因為香港同台灣都好亂,所以就證明中國都仲係要管下。依句說話講出嚟,就變咗喺一啲人耳中聽嚟,有曲線侮辱中國人之嫌喇。

 

雖然成龍博士就話,佢嘅說話俾人斷章取義,不過其實佢依番言論,如果激起社會對於中國人應唔應該管一管依個問題有深層嘅思考,都唔係壞事喎,例如話,香港同台灣,成龍博士點解會覺得亂呢?其中一個表徵,當然係所謂遊行示威就無日無之喇,台灣固然成日有遊行示威,香港最近雷曼苦主千幾人都走咗嚟中環,喺條街度要求曾蔭權落台,咁又算唔算亂呢?如果要管,又應該點管呢?

 

喺中國大陸,依啲所謂維權嘅人士,最近北京大學一位姓孫嘅教授,有一個新嘅理論,就係話,佢哋出去遊行示威要攞番公道嘅苦主,佢負責任咁講句,99%都係有精神病,用精神病嚟到管一管你依種遊行示威之亂,參考中國大陸嘅例子亦未嘗不可。如果係咁嘅話,曾蔭權政府係咪應該有樣學樣,任何出嚟遊行示威,包括雷曼苦主都定性為有精神病,然後透過青山嚟到有效管理呢,咁就唔知喇。但係成龍提出咗一個新嘅方向,或者一種新嘅理念,喺依方面又未嘗唔係可以繼續探討落去嘅。

  评论这张
 
阅读(448)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017