注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

愛國?種族歧視?好混亂  

2009-04-29 18:43:41|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

29.04.2009
愛國?種族歧視?好混亂 - 陶杰 - 陶言无忌 愛國?種族歧視?好混亂 - 陶杰 - 陶言无忌 愛國?種族歧視?好混亂 - 陶杰 - 陶言无忌 愛國?種族歧視?好混亂 - 陶杰 - 陶言无忌  

功夫巨星一句「中國人係咪需要管一管」就引起好大嘅爭議,依句說話可以帶出一個非常之有趣嘅辯論,就係中國人係咪要管一管依句說話嘅含義就係,中國人係咪好似其他民族一樣,「配」享受西方嘅議會民主呢?

 

功夫明星依番說話顯然係對於種族平等,特別係中國人同其他民族嘅平等,提出一個好深層嘅質疑。喺西方係人都知道,以種族嚟到劃分人嘅智商高低,會隨時俾人話係種族主義,但係成龍嘅argument,佢嘅論爭就引出一個好奇怪嘅邏輯問題。中國人唔應該享受西方議會嘅民主,因為中國人嘅教育水準低,依一種講法係官方應可嘅版本。換言之,如果你要愛國,愛國就要追隨中國嘅口徑,中國唔應該好似西方一樣咁民主。如果要愛國,反而就先要將中國人係放落二等,即係話,佢唔係好似英國人、美國人、加拿大人、瑞典人一樣,佢不具備嗰個級數嘅智商或者能力,去實踐一人一票嘅議會民主。

 

咁如果有咁嘅思想嘅話,到底係愛國,定係種族歧視,歧視番中國人呢?成龍先生咁講出嚟,好似佢話齋:「這個問題我已經…已經很混亂。」已經搞到人好混亂,如果你假定中國人係不配享有議會民主嘅話,依句說話暗示,你就覺得中國人係二等民族,但係有咁嘅思想偏偏又係愛國喎,咁你話,愛國到底係乜嘢呢?依個問題真係好似大哥咁講,諗落去,哎呀越諗就越令人覺得混亂喎。

  评论这张
 
阅读(402)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017