注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

陶言無忌 陶傑

專欄作家陶傑文章分享

 
 
 

日志

 
 
关于我

哪裡有自由、哪裡有品位,哪裡就是我的家

网易考拉推荐

星期二早上11時45分是打工仔最難捱一刻  

2009-04-09 19:33:53|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

09.04.2009
星期二早上11時45分是打工仔最難捱一刻 - 陶杰 - 陶言无忌 星期二早上11時45分是打工仔最難捱一刻 - 陶杰 - 陶言无忌 星期二早上11時45分是打工仔最難捱一刻 - 陶杰 - 陶言无忌 星期二早上11時45分是打工仔最難捱一刻 - 陶杰 - 陶言无忌  

特區政府副署長級嘅高官就被揭發,喺佢自己嘅辦公室裏面,一日就用足六個鐘頭連環上網瀏覽色情網頁。咁對於宜家正在就呢個網上規管色情資訊嘅特區政府嚟講,你就叫青少年遠離色情資訊,點知自己副署長嘅高官用納稅人供奉嘅金錢、人工,就用六個鐘頭嚟睇鹹網,就真係令到政府未免有啲尷尬,唔知點解話喇。

 

講開又講,喺香港生活係咪咁枯燥,無嘢做,搞到係要上網睇色情資訊嚟度過日辰、消遣日子呢?據一項統計,對於一個辦公室打工仔嘅白領嚟講,一個星期就算你返五日工,禮拜一嗰日由於啱啱過完一個周末返番嚟,仲喺度遊雲梗,個心收唔返嚟。喺英國嘅一項調查顯示,全國嘅打工仔最無心機返工就係禮拜一,就算幾多工作量都好,禮拜一多數啲人行行企企,出出入入,又要出去飲咖啡,又要同個女秘書傾計,耽天望地,最多人就梗係上網睇嘢喇,所以禮拜一呢一日公認係全無生產力嘅。

 

咁至於全個禮拜邊一日同邊個時刻,平均嚟講,對於打工仔係精神壓力最大嘅時候呢?呢一個調查報告亦都有結果,原來係每個禮拜嘅星期二,朝頭早嘅11點45分左右,原來一個打開工嘅辦公室白領,最難頂嘅嗰個moment就係星期二朝頭早十一點九,嗰陣時感受最大嘅壓力,而唔係禮拜一,或者一般人以為就快過周末嘅禮拜五。點解呢?因為禮拜一,行行企企,遊完雲喇,到咗禮拜二朝頭早,開始返回現時,意識到死喇,原來台頭咁多文件未簽、咁多嘢未做,咁你朝頭早返嚟,當你九點半、十點意識到之後,過得個幾鐘,到咗11點45,係認識嗰個現實最殘酷,亦都最暴躁嘅時刻。

 

所以,呢個調查所披露嘅結果同埋資訊,全香港嘅老闆要值得參考啊,盯實你個夥計啊,尤其係逢星期二朝頭早11點45分,一個人係最容易情緒失控,同埋最容易發癲咖。

  评论这张
 
阅读(373)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017